Joga za otroke

Otroci in joga

Vadba joge za predšolske otroke po Sistemu Joga v vsakdanjem življenju ni namenjena le razvoju motoričnih sposobnosti, gibljivosti,
moči in prožnosti posameznih mišičnih sklopov, temveč tudi občutenju lastnega telesa, razvijanju sposobnosti komunikacije s samim seboj ter sposobnost koncentracije in sprostitve.
Ker se otroci v predšolski dobi težje osredotočajo na neko dejavnost, ki traja dlje časa, jih v svet gibanja popeljemo skozi igro in domišljijske predstave. Vaje izvajamo na igriv, otrokom bližji način. Njihovo lahko pozornost pritegnemo s pravljicami, posnemamo različne živali ter uporabljamo prispodobe iz vsakdanjega življenja.
- Iz članka Sonje Trplan, specialne pedagoginje

Tehnike joge za otroke

Vadba joge za otroke se razlikuje od vadbe odraslih predvsem v načinu motivacije, kjer si pri otrocih največkrat pomagamo z zgodbicami in drugimi njim primernimi zanimivimi pripomočki (npr. plišasta igrača, balon).
V starodavnih časih so jogiji in modreci opazovali in proučevali živalski in rastlinski svet ter pripravili vaje, ki so pravzaprav posnemanje njihovega gibanja, dihanja in sproščanja.
V zgodbice tako pogosto vpletemo živali, kar razvija tudi pozitiven odnos do njih. Prav tako so s telesnimi vajami izkazali spoštovanje naravi in njenim pojavom (npr. vaja Pozdrav soncu).
Že vse to in še zgodbica z zanimivim sporočilom je otrokom dovolj velika motivacija, da radi vadijo in se med vadbo tudi dobro počutijo. Z otroki torej vadimo asane, to so fizični položaji telesa, in pranajamo, ki zajema različne načine dihanja, ter sproščanje.
Vse tehnike so sistematično opisane v knjigi Joga z otroki (Yoga mit Kinderen) avtorja prof. Paramhanse Svamija Mahešvaranande.
Bi se nam radi pridružili na delavnici, pa niste prepričani, da bo vašemu otroku všeč?

PRIJAVITE SE
Obiščite nas na naših uricah v Ljubljani. Prvi obisk je septembra brezplačen. 
Zaradi lažje organizacije je potrebna predhodna prijava na delavnice, ki pa vas ne zavezuje, da bo vaš otrok delavnico obiskoval tudi v prihodnje.
V kolikor se odločite, da bo otrok delavnico obiskoval, se prvi obisk že šteje v mesečno naročnino.
Da bi vašemu otroku zagotovili še več izkušenj, lahko med letom prehaja iz ene delavnice k drugi. En mesec je lahko prisoten na plesno-gibalnih uricah, drug mesec pa recimo na jezikovnih ali raziskovalno naravoslovnih...


Podarite bon

CENIK
Za rojstni dan, božič, novo leto ali kakšno drugo posebno priložnost lahko podarite otroku bon za obisk delavnic v Centru Brihte v Ljubljani.


Želite, da pripeljemo delavnice tudi v vaš kraj? 

PIŠITE NAM